Kauppakamarin jäsenenä saat monipuoliset koulutukset, klubit, ammattikirjat ja tietopalvelut jäsenetuhintaan. Lisäksi voit hyödyntää maksutta neuvontapalveluitamme sekä osallistua maksuttomiin verkostoitumistapahtumiin. Liity jäseneksi - Jäsenyys kannattaa!

7/2016

09.12.16 | Yritystietoa

Superpomon ei tarvitse olla yli-ihminen

Tunnetko tapauksen: Ensimmäisenä salilla, viimeisenä salilla. Siinä välissä lenkille, töihin, kansainvälisiä työmatkoja, strategianeuvottelut, uuden liiketoiminnan käynnistäminen ja illaksi kotiin.

Toisilla johtajilla tuntuu energiaa ja aikaa riittävän. Miten he sen tekevät? Keitä nämä superpomot ovat?

-Ainakaan he eivät ole multitasking-yli-ihmisiä, jotka tekevät useita asioita samaan aikaan, selviävät muutaman tunnin yöunella ja suorastaan ylpeilevät kiireellään, sanoo kirjailija, viestintäkonsultti Ville Kormilainen, joka haastatteli kirjaansa Työ, treeni & elämä – superpomojen 24 tuntia 11 superpomojohtajaa.

Jos arki ei miellytä, vaihda se.

Haastatteluissa ilmenee, miten eri ihmistyypit voivat löytää itsestään kyvyn jaksaa ja ponnistaa tavoitteisiin uupumatta.

-Avainsanoja ovat mielekäs työ, hyvät ihmissuhteet ja riittävä treenaaminen. Eli pidetään itsestä huolta ja palikat järjestyksessä, Kormilainen tiivistää.

Mielekäs työ ei väsytä eikä vituta

Jos kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen kotiin tullessaan röjähtää loppuillaksi sohvalle makaamaan, niin muutos on välttämätön.

-Työn on oltava mielekästä, silloin se ei kuluta kaikkia voimia, sanoo Universal Music Finland Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen ja neuvoo aloittamaan muutokset pikkuhiljaa.

-Jos vähän vituttaa, ei se tarkoita, että pitää heti vaihtaa työpaikkaa. Asiat toteutuvat, kun vain alkaa tehdä asioita. Ja kun kokee kehittyvänsä, se on mahtava nautinnon lähde. Uskon, että kun olen läsnä ja hyvässä kunnossa, se vaikuttaa työn tekemiseen ja tuloksiin.

-Työtunnit on pidettävä järkevissä rajoissa, muuten tekemisen laatu kärsii. Haluankin irtisanoutua ”superiudesta”, sillä esimerkiksi treenaamisessani kyse on tekemisen ilosta ja onnen hetkistä, Kimmo Valtanen kuvaa.

Multitaskig tappaa

Vaikka toisin usein luullaan, superpomo ei ole jonglööri, joka pitää ilmassa monta eri asiaa.

-Kikkailu, häseltäminen ja säätäminen eivät vie asioita eteenpäin, vaan ”multitaskaus” on lähes kuolemaksi, Kormilainen pamauttaa.

Palavereihin mennään useimmiten tietokoneen ja kännykän kanssa, ja kohta onkin tipahtanut, mitä kokouksessa puhutaan. Kirjassa Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoo, että hän kieltää itseltään digilaitteet ja menee kokoukseen muistikirjan ja kynän kanssa.

Treenaa ja palaudu

Haastattelussa korostettiin unen merkitystä. Viimeistään kello 22-23 aikoihin pää tyynyyn – silloin jaksaa herätäkin aikaisin.

Lääkäri, tietokirjailija ja Hintsa Performance -yrityksen lääketieteellinen johtaja Pippa Laukka painottaa lepoa ja palautumista. Siitä ei hyvää seuraa, jos nukkuu liian vähän tai huonosti.

Haastatelluista kaikki kertoivat liikkuvansa, osa terapiamielessä, osa treenaa hyvinkin tavoitteellisesti. Jaksamisen kannalta fyysisen kunnon ylläpito on ratkaisevaa, liikunta onkin superpomoilla tärkeässä roolissa.

-Yli-ihmisen roolia ei tarvitse tavoitella. Enää ei onneksi ihailla johtajaa, joka nukkuu vain neljä tuntia yössä. Tutkimusten mukaan vain 2 prosenttia ihmisistä pärjää alle kuuden tunnin unella, Laukka kertoo.

Pippa Laukan mukaan lääkäreillä on ollut tapana ylpeillä pitkillä päivystysvuoroillaan.

-Onneksi nuoret lääkärit ymmärtävät pitää lomansa ja menevät mieluummin joogaleirilleen.

Lyyti Oy:n toimitusjohtaja Petri Hollmén kertoo puolestaan, että hänen juttunsa on aamutreenit:

-Mielestäni jokaisen pitää kantaa vastuuta myös omasta hyväntuulisuudestaan.

Voiko elämässä saada kaiken?

-Terveys, työ, perhe, ystävät – näitä pitäisi kolme valita, sillä kaikkea ei pysty hallitsemaan ja pitämään tasapainossa. Jostain on myös luovuttava, superpomon arkeen ei esimerkiksi kuulu päämäärätön tv:n katselu iltaisin, Kormilainen sanoo ja kiteyttää kirjansa sanoman kolmeen vinkkiin:

-Hanki mielekäs työ, hoida arki balanssiin sekä liiku, nuku ja syö.