Kauppakamarin jäsenenä saat monipuoliset koulutukset, klubit, ammattikirjat ja tietopalvelut jäsenetuhintaan. Lisäksi voit hyödyntää maksutta neuvontapalveluitamme sekä osallistua maksuttomiin verkostoitumistapahtumiin. Liity jäseneksi - Jäsenyys kannattaa!

7/2019

Pääkirjoitus, Marika Kirjavainen, Kymenlaakson kauppakamari

Valiokuntatyö uudistuu vuoden alusta lukien

26.11.19 |

Kymenlaakson kauppakamari on aloittanut strategian ja valiokuntatyön
uudistamisprosessin kesäkuussa. Uudistus on otettu hyvin vastaan ja saamamme palautteen pohjalta voimme todeta, että olemme matkalla oikeaan suuntaan. 

Toiminnassa tullaan keskittymään vaikuttamisen ja palveluiden lisäksi myös verkottamiseen.


Vuonna 2018 suurimmat yhteisöverot Kymenlaaksosta kertyivät Kouvolaan (32 miljoonaa euroa), Kotkaan (24,6 miljoonaa euroa) ja Haminaan rekisteröidyistä yhteisöistä (10,9 miljoonaa euroa).

Kauppakamareiden mielestä Suomen hallituksen esitys sähköautojen latauspisteiden määrästä on ylimitoitettu ja pahimmillaan niihin käytettävät taloudelliset investoinnit vähentävät muiden ilmastoystävällisten investointien tekemistä.

Kauppakamarit pitävät tärkeänä, että yhteisesti Eurooppa-tasolla määriteltyihin tavoitteisiin suhtaudutaan vakavasti, mutta Suomi-lisää direktiiviin ei kaivata. 

Tykkimäen vapaa-aikakeskuksen toimitusjohtaja Sakari Pasanen ja Santalahti Resortsin toimitusjohtaja Jukka Markkola pitävät hallituksen esitystä huolestuttavana.​​​​​​​

Jäsenyritykset pääsevät syyskokouksen yhteydessä tutustumaan Kouvolassa toimivaan elintarviketehdas Kaslink Foodsiin. Luvassa on mielenkiintoinen kasvutarina meijeristä kansainväliseksi elintarviketehtaaksi.

Syyskokouksen esityslistalla mm. henkilövalinnat ja talousarvio vuodelle 2020 sekä kauppakamarin uusi strategia

Hyödynnä Black Friday tarjous some- ja Lean-koulutuksista

Somekoulutuksessa pureudutaan, miten yritys voi hyödyntää somea tapahtumamarkkinoinnissa, myynnin edistämisessä ja haluamansa yrityskuvan terävöittämisessä.

Päivitysten lisäksi somen hallinnalla on mahdollista saada paljon lisänäkyvyyttä kilpailujen, jakojen ja ostetun markkinoinnin keinoilla. Koulutuksessa opiskellaan myös, mitä somekanavien kävijätiedot kertovat ja miten ne toimivat päivitysten analysoinnissa ja kehittämisessä.

Toinen joulukuun koulutus käsittelee Lean-menetelmää ja sen mahdollisuuksia organisaation jatkuvaan kehittymiseen sekä henkilöstön osaamisen ja ongelmanratkaisutaitojen vahvistamista. 

 

Mielenkiintoista, ajankohtaista tietoa itänaapurin markkinoiden haasteista ja mahdollisuuksista on luvassa Venäjän-kaupan asiantuntijoilta Kouvolassa 10.12.

Kymenlaakson Venäjän-kaupan kilta ja kauppakamari järjestävät yhteistyössä iltatilaisuuden Venäjän-kaupan ajankohtaisista asioista maakunnan toimijoille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Tulevaisuusverstaan työskentelyn tuloksia tullaan hyödyntämään alueemme koulutussuunnittelussa. Tulevaisuusverstaan työskentelyn yhteenvetoraportti on valmistunut ja löytyy artikkelin lopussa olevista linkeistä.

Kymiring reilun puolen vuoden päästä -mitä mahdollisuuksia se tarjoaa yrityksille?

Luova yritysgeneraattori -hanke järjestää liiketoiminnan kehittämiseen paneutuvia työpajoja joulukuu-maaliskuun välisenä aikana. 

Pajoissa pureudutaan meneillään olevan toimintaympäristön muutokseen ja uusien mahdollisuuksien tunnistamiseen. Ensimmäisessä 2.12. toteutettavassa työpajassa käsitellään Kymiringin tuomia mahdollisuuksia yrityksille.

- Neljän kuukauden sparrausjakson aikana syvennät osaamistasi yrityksesi kilpailukyvyn kasvattamiseksi, kertoo hanketta vetävä Riku Happonen.  

Suomen ja Iso-Britannian taloussuhteet ovat tiiviit. Iso-Britannia on Suomen kuudenneksi tärkein vientimaa. Suomalaisilla yrityksillä on noin 200 tytäryhtiötä Briteissä ja brittiläisillä yli 300 yhtiötä Suomessa. 

Mahdollisella Iso-Britannian EU-erolla eli brexitillä tulisi siten olemaan vaikutuksia tuhansiin yrityksiin ja niiden työntekijöihin.
 
Kauppakamarin asiantuntija Marko Silen arvioi, miten eri vaihtoehdot vaikuttaisivat yrityksiin.

Vuoden vaihteessa voimaan tuleva työaikalaki mahdollistaa työaikapankin myös niille työpaikoille, joilla ei ole työehtosopimusta noudatettavanaan tai työehtosopimuksessa ei ole määräyksiä työaikapankista.

Vaikka työehtosopimuksessa olisi määräyksiä työaikapankista, voidaan työpaikalla jatkossa sopia siitä, jatketaanko työehtosopimuksen mukaisella pankilla vai vaihdetaanko työaikalain mukaiseen pankkiin.

Hallituksella on yleinen velvollisuus seurata yhtiön taloudellista asemaa. Jos yhtiön hallitus havaitsee, että yhtiön oma pääoma on negatiivinen, hallituksen on viipymättä tehtävä osakepääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus.

Vuoden vaihteessa voimaan tulevassa uuden työaikalaissa säädetään joustotyöajasta. Joustotyöaikaa noudatettaessa työnantaja määrittää työtehtävät ja tavoitteet, mutta työntekijä päättää pääosin itsenäisesti työn suorittamisen ajan ja paikan.

Yrityksille availtiin ovia kansainvälisille pelikentille tai vaikkapa loikkaan kotimaassa loistavasti onnistuneessa Kasvuun-tapahtumassa.

Yhteistyöllä tehty tasokas tapahtuma rouhealla Pato Klubilla piti sisällään huikeita yritystarinoita ja konkreettisia esimerkkejä kasvupoluista

Kauppakamarin jokasyksyinen Suunta-johtamisseminaari oli tänä vuonna osa 90-vuotisjuhlapäivää. Päivän puhujavieraat tarjoilivat monipuolisen kattauksen johtamisoppeja erilaisista yrityskulttuureista aina urheilujohtamiseen ja itsensäjohtamiseen.

Alla kuvasatoa seminaarista sekä esiintyjien mietteitä omasta yrityksestään ja johtamisesta.

Kauppakamari juhli 90-vuotistaivaltaan Kotkan Höyrypanimolla perjantai-iltana 8.11. 

Juhlapuheen piti Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Tilaisuudessa palkittiin ansiomerkeillä pitkän työuran tehneitä henkilöitä. Illan päätteeksi pyörähdeltiin parketilla tangokuninkaiden tahdissa.

Hyppää illan tunnelmiin kuvasadon myötä.

– Venäjällä ei ole ennen ollut sellaista isoa markkinapaikkaa, jolla ulkomainen pääsisi myymään. Ozon avaa nyt portaalinsa myös ulkomaisille kauppiaille, eli samalla tavalla kuin mikä tahansa suomalainen yritys voi myydä esimerkiksi Amazonin kautta Yhdysvaltoihin tavaraa, kertoo Suomalais-Venäläiselle kauppakamarille Kouvolassa toimivan Flying Lynxin toimitusjohtaja Marko Kangaskolkka

Kouvolan kaupungin myöntämä kannusteraha uusille yritysideoille on haussa 30.11. asti.

Rahoitusta voidaan myöntää mm. uuden tuoteidean kehittämiseen, prototyypin tai demomallin tuottamiseen, tuotesuojauksen tai patentoinnin aiheuttamiin kustannuksiin sekä uuden idean kaupallistamiseen ja esimerkiksi messukuluihin.

Vain aniharva pk-yrittäjä pääsee uransa aikana puhumaan Finlandia-talon pääsaliin ja kaiken kukkuraksi maailman suurimman yritystukiverkoston asiantuntijoille ja johtajille.

Tällainen tilaisuus tarjoutui kahdelle yritykselle, jotka pääsivät esittelemään sinivalkoista ympäristö- ja teknologiaosaamista Enterprise Europe Networkin (EEN) vuosikonferenssin avajaisissa.

Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvä kokoontuminen toi Helsinkiin yli 800 vierasta noin 60 eri maasta.

Joulupiparilla Bussiin -kampanja toteutetaan Kotkassa nyt kolmatta kertaa. Kampanja toteutetaan yhteistyössä Kotkan Kauppatien, Kotkan kaupungin sekä paikallisliikenteen liikennöitsijöiden kanssa.

Kampanjapäivinä maksuvälineeksi käy joulupipari, jonka matkustaja voi syödä, kunhan on sen näyttänyt kuljettajalle.

Tänä vuonna kyydin voi myös saada tuomalla kuljettajalle esitäytetyn joulukortin, josta löytyy hyvänmielen joulutervehdys. Parhaat kortit toimitetaan vanhusten palvelutaloihin. Tempauksella pyritään jakamaan joulumieltä entistä laajemmin.