Kauppakamarin jäsenenä saat monipuoliset koulutukset, klubit, ammattikirjat ja tietopalvelut jäsenetuhintaan. Lisäksi voit hyödyntää maksutta neuvontapalveluitamme sekä osallistua maksuttomiin verkostoitumistapahtumiin. Liity jäseneksi - Jäsenyys kannattaa!

6/2019

07.10.19 | Pääkirjoitus

Osoitellaan sormilla kohti tulevaisuutta ja positiivisuutta

 

2.jpg

Luottamushenkilöiden strategiatyöpaja 19.9. Kouvolassa. Pääkirjoituksen kirjoittaja Pekka Salmi kuvassa oikealla.

 

Moni teistä on antanut oman panoksensa Kymenlaakson kauppakamarin strategiatyöhön kuluneena kesänä ja nyt syksyllä. Valitsimme yhdessä strategisiksi valinnoiksemme eli menestystekijöiksi osaavan työvoiman, toimivan infran, kehittyvän yritystoiminnan ja yhtenäisen maakunnan ja sen hyvän maineen.

Maakuntamme teollisuudella on jo pitkälti yli satavuotinen historia kerrottavanaan. Hienoa on se, että monet pitkän polun kulkeneista toimijoista ovat tällä hetkellä omalla alallaan johtavia jopa maailmanlaajuisesti. Mutta on teollinen toiminta laaksokunnassamme kokenut myös vahvaa evoluutiota, jossa osa vanhaa tekemistä on saanut väistyä ja uutta on tullut sen tilalle joko samoihin yrityksiin tai kokonaan uusina toimijoina ja liiketoiminnan aloina.

Kaikkia teollisia toimijoita yhdistää ainakin se, että tietotyön osuus toiminnassa kasvaa jatkuvasti. Monissa ammateissa, joissa käsillä tekeminen on ollut ja tulee jatkossakin olemaan pääosa työstä, on sen lisäksi osattava käyttää entistä enemmän tietotekniikkaa.

Digitalisaatioseminaarien esityksissä vilahtelevat sanat: data-analytiikka, algoritmi, koneoppiminen, big data, tekoäly, robotiikka, Block Chain / lohkoketjut, kyberturvallisuus, ekosysteemit, Cloud / pilvipalvelut, etävalvonta, digitaaliset oppimisympäristöt, Augmented Reality / lisätty todellisuus, Virtual Reality / virtuaalitodellisuus, Mixed Reality, esineiden internet / IoT.

Tuo mixed reality kuvaa hyvin omaa tilannettani. Vaikea on sijoittaa kaikkia uusia teknologioita ja sovelluksia omalle osaamiskartalleni ja kokemuspohjaani. Termit ja niiden sisältö sekoittuvat keskenään ja ennen kuin ne jäsentyvät ymmärrykseksi olo on välillä hämmentynyt. Osallistun erilaisiin digitalisaatioseminaareihin, että opin ymmärtämään näitä teknologioita ja ilmiöitä ja erityisesti, mitä niistä ja miten kannattaa ottaa käyttöön omaa liiketoimintaa tukemaan.

Tietojärjestelmät ja -ohjelmat ovat olleet jo pitkän aikaa olennainen osa valmistusprosesseja ja kappaleiden valmistusta. Teollisuudessa on jo vuosia sitten toteutettu järjestelyjä, joilla kriittiset laitteet ja prosessivaiheet ovat jatkuvan, järjestelmäpohjaisen kunnonvalvonnan piirissä. Myös kunnossapitohenkilöstön tekemillä jaksottaisilla kunnonvalvontakierroksilla käytetään sähköisiä kunnonvalvontainstrumenttejä, joista tiedot ladataan omaan järjestelmään. Sillä kuuluisalla Lupi-askin kannella ei enää ohjaa toimintaansa pienimmätkään yritykset vaan toiminnan ohjauksessa käytetään tietojärjestelmää, vaikka sitten hyvin kevyttä. Suunnitteluohjelmien käyttö on ollut arkipäivää jo kauan ja ne ovat kehittyneet entistä visuaalisemmiksi.

Sana digitaalinen tulee latinan kielen sanasta digitus, joka tarkoittaa sormea (lähde: Wikipedia). Vaikka fyysisillä sormillamme tulee olemaan aina käyttöä, myös sähköisten sormien käyttö kasvaa koko ajan ja tahti on kova.

Digitaalisuus on olennainen osa myös kaikkien Kymenlaakson kauppakamarille valitsemiemme menestystekijöiden tavoittelemisessa. Oikein käyttöömme sovellettuna voimme digitaalisaatiolla vähentää hukkatyötä ja nopeuttaa toimintaprosessejamme ja sitä kautta lisätä tuottavuuttamme, helpottaa edelleen yhteistoimintaamme, osoittaa edelläkävijyyttä ja ehkä luoda uusia työpaikkoja tai yrityksiä.

SalmiPekkakasvo_RGB.jpg

 

 

 

 

 

Pekka Salmi
Huoltoliiketoiminnan johtaja
Sulzer Pumps Finland Oy