Kauppakamarin jäsenenä saat monipuoliset koulutukset, klubit, ammattikirjat ja tietopalvelut jäsenetuhintaan. Lisäksi voit hyödyntää maksutta neuvontapalveluitamme sekä osallistua maksuttomiin verkostoitumistapahtumiin. Liity jäseneksi - Jäsenyys kannattaa!

5/2019

PÄÄKIRJOITUS, Jari Koistinen, Kaupan ja palvelujen valiokunnan puheenjohtaja

Kesätapahtumat vilkastuttivat kauppaa

20.08.19 |

Viestit kesän tapahtumien vetovoimasta ja onnistumisista ovat rohkaisevia ja muistuttavat siitä, että aktiivisuus ja suunnitelmallinen tekeminen palkitaan.

Mielenkiintoinen lisä seutukuntamme matkailu- ja tapahtumatarjontaan on syntymässä, kun toimintaansa käynnistelevä Kymiring avautui yleisölle Iitissä. 

Keskuskauppakamarin neljännesvuosittain julkaistavassa talouskatsauksessa käydään läpi ajankohtaista taloustilannetta Suomessa ja ulkomailla. Järjestyksessään kolmas Kauppakamarin talouskatsaus keskittyy erityisesti kustannuskilpailukyvyn kehitykseen ja kilpailukykytutkimuksiin. Voit ladata katsauksen tekstin lopusta.

 

Kymenlaakson yritykset arvioivat suhdannetilanteen pysyneen suotuisana alkukesän ajan. Tilanne oli normaalia parempi viidesosalla vastaajista. Tuotantomäärät ja henkilöstön rekrytoinnit olivat hienoisessa kasvussa. Tuotannon kasvun esteistä yleisin oli kysynnän vaimeus, samaan aikaan oli myös rekrytointiongelmia. Lähikuukausien suhdanneodotukset sen sijaan ovat tummentuneet hieman alkukesällä. 

Kauppakamarin Asuntomessupäivässä päästiin tutustumaan pintaa syvemmältä Asuntomessuihin sekä oheiskohteena toimivaan Ankkapurhan kulttuuripuistoon.

Kouvolan Pioneeripuiston messukohteissa oli mukana runsaasti paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä. Kävimme tapaamassa heitä messukohteissa.

Tulevaisuusverstas -tapahtuma kokoaa kauppakamarin luottamushenkilöt ja oppilaitosten edustajat yhteen kesän jälkeen.Yritykset ovat avainroolissa elinkeinoelämän koulutustarpeiden tunnistamisessa. Tulevaisuusverstaassa selvitettyä tietoa hyödynnetään mukanaolevien oppilaitosten koulutusten suunnittelussa. 

 

Koulutustarjonnassamme on tänä syksynä monipuolisesti lähikoulutuksia Kotkassa ja Kouvolassa sekä laaja valikoima verkkokoulutuksia omalla työpisteellä opiskeltavaksi. Tutustu koulutuksiin ja ilmoittaudu mukaan, jäsenenämme saat koulutukset aina edulliseen jäsenhintaan.

HHJ -kurssi antaa niin yrityksen omistajille, hallituksen jäsenille, toimitusjohtajalle kuin johtoryhmäläisille tietoa ja työvälineitä hallitustyöhön. 

Menestyksekkään toiminnan luomisessa hallituksella on merkittävä rooli, jonka puheenjohtajalla tulee olla kyky kehittää hallitusosaamista, niin omaansa kuin hallituksen jäsenten. HHJ-puheenjohtajakurssilla käsitellään hallituksen johtamista ja ryhmädynamiikkaa. 

Naisverkoston tapaamiset jatkuvat syyskuussa. Seuraava tapaaminen on 5.9. klo 11 - 12.30 Cursor Oy:n vieraana Eagle-talossa, Kotkassa. 

Kymenlaakson kauppakamarin strategiaa päivitetään syksyn aikana. Luottamushenkilöillä on strategian valmistelussa ja toteuttamisessa tärkeä rooli. Kokoonnumme kaikkien luottamushenkilöiden yhteiseen Strategiapajaan 19.9. klo 8.00-10.00  Kouvolan Upseerikerholle valmistelemaan strategiaa. Ilmoittaudu jutun linkin kautta.

Digivaliokunnan ja Kouvolan kaupungin isännöimillä lokakuun aamukahveilla perehdytään tiedolla johtamiseen, datan omistamiseen ja digiriskien hallintaan.

Aiheen teemoja meille avaavat kansantajuisesti ja käytännön esimerkein alueemme omat asiantuntijat tietohallintojohtaja Sirpa Mäntynen, Kouvolan kaupunki sekä älylogistiikan ja IOTin asiantuntija Mika Lammi, Kouvola Innovation.

Suunta -johtamisseminaari on tänä vuonna juhlaseminaari!

Laadukas vuosittainen johtamisseminaari pidetään perinteiseen tapaan RUK:n Maneesissa.

Seminaarin puhujavieraat ovat edellisvuosien tapaan yrityselämän, urheilumaailman ja politiikan kärkinimiä.

Juhlaseminaari saa jatkoa illalla, kun Kotkan Höyrypanimolla vietetään kauppakamarin jäsenten ja yhteistyökumppanien kanssa Kymenlaakson kauppakamarin Juhlagaalaa. 

Ilmoittautuminen Suunta-seminaariin on avattu. 

Xentre -mobiilisovellus on uusi viestintäkanava yrittäjältä yrittäjälle Kymenlaakson ja Etelä-Savon-alueilla.

Sovellus auttaa paikallisia yrityksiä ja sidosryhmiä olemaan paremmin yhteydessä toisiinsa ja tekemään yhteistyötä niin toistensa kuin sovelluksen kehittelijän, Xamkin kanssa.

Kymenlaakson JC-valiokunnalla oli ilo järjestää valtakunnallinen JC-valiokuntien kesäpäivä Kouvolassa. 

Vieraat pääsivät tutustumaan Kaslinkin toimintaan ja Kymijoki Beer Festivalin tunnelmaan.

Päivä Johtajana on johtajalle yksi tavallinen työpäivä, mutta 17-24-vuotiaalle nuorelle ainutlaatuinen kokemus. 

Tempauksen ideana on viedä 17-24-vuotiaat työpaikoille seuraamaan johtavassa asemassa olevien ja yrittäjien arkea. Samalla he näkevät millaisia yrityksiä ja toimijoita seudulta löytyy ja millaisia työtehtäviä ja ammatteja niissä on. 

Oletko johtaja, yrittäjä tai esimies? Ilmoittaudu tempaukseen mukaan.

 

Yritystreffit on yrityksille suunnattu maksuton tapahtuma Kotkan Höyrypanimolla 4.9. Tapahtuman tavoitteena on auttaa alueen yrittäjiä löytämään uusia kumppaneita ja asiakkaita.

Tapaamiset sovitaan treffisovelluksen avulla, jonne luodaan oma profiili ja valitaan treffikumppanit ennakkoon.

 

Keskuskauppakamarin perustaman vastuullisuuslautakunnan tehtävänä on valmistella elinkeinoelämän tarpeisiin sopivia vastuullisuusjärjestelmiä neljästä aihekokonaisuudesta. Kokonaisuuksiin kuuluvat ilmastopäästöt, ihmisoikeudet, sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu.

Afrikan väestö kasvaa nopeasti. Talouskasvu on epätasaista. Maiden menestys vaatii talouden monipuolistamista ja modernisointia.

Suomalaiselle energiaan, maatalouteen, koulutukseen, kiertotalouteen ja puhtaaseen veteen liittyvälle osaamiselle on tarjolla useita liiketoimintamahdollisuuksia.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan USA:n liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksista Lappeenrantaan torstaina 12.9.

INTERNATIONAL BUSINESS SEMINAR ON U.S. MARKET -tilaisuuden järjestävät USA:n suurlähetystö, Business Finland, ELY-keskus, Ulkoministeriö ja LUT. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus yrityskohtaisille keskusteluille toimijoiden kanssa.

Voiko työnantaja määrätä työntekijän vaihtamaan työskentelypaikkaa toiseen toimipisteeseen? Joskus jopa viereiseen huoneeseen vaihtaminen aiheuttaa erimielisyyttä työpaikalla. Paras vaihtoehto jatkoa ajatellen on tietenkin vapaaehtoinen siirtyminen, vaikka sitten pitkin hampain. Useimmiten työnantajalla on kuitenkin mahdollisuus asiasta päättää

Kotipalvelujen ja niiden tukipalvelujen myynti voi olla arvonlisäverotonta, jos palvelut myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle sosiaalihuoltopalveluina.

Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani ja Euroopan suurin markkina-alue. Pääsy Saksan markkinoille antaa merkittävää taloudellista selkärankaa ja uskottavuutta lähteä mille tahansa muulle markkinalle, ja saksalaisen kumppanin kanssa kaukaisemmille markkinoille meno voi onnistua helpommin.

Saksan kauppakamareiden ulkomaanverkosto AHK on maailman tehokkaimpia vientiverkostoja. Se ulottuu 92 maahan. Suomalaisyritysten hyödynnettävissä AHK on ollut vuodesta 2017 lähtien.

Yksityistä osakeyhtiötä, asunto-osakeyhtiötä ja osuuskunnan vararahastointia koskeva 2 500 euron vähimmäispääomavaatimus poistui heinäkuun alussa. Muutoksen tarkoituksena on helpottaa ammatinharjoittamista ja muuta mikro- ja pienyritystoimintaa ilman henkilökohtaista vastuuta. 

Onko kolmas peräkkäinen määräaikainen työsopimus jo liikaa? Voidaanko määräaikainen työsuhde päättää ennen määräajan loppumista? Pitääkö määräaikaisille työntekijöille antaa samat edut kuin kokoaikaisillekin?

Määräaikaiset työsuhteet herättävät monenlaisia kysymyksiä työpaikoilla, ja tähän artikkeliin on koottu keskeisiä usein mieltä askarruttavia asioita.

Kotkan Nuorkauppakamari järjestää jo kolmatta kertaa Liikut Siä? —liikunta- ja hyvinvointitapahtuman Ruonalan urheiluhallilla.

Tapahtuman ovet ovat avoinna 24.8. Klo 10 - 16 ja paikalle toivotetaan tervetulleiksi kaikki liikuntaharrastuksen löytämisestä tai hyvinvointipalveluista kiinnostuneet, vauvasta vaariin.