Kauppakamarin jäsenenä saat monipuoliset koulutukset, klubit, ammattikirjat ja tietopalvelut jäsenetuhintaan. Lisäksi voit hyödyntää maksutta neuvontapalveluitamme sekä osallistua maksuttomiin verkostoitumistapahtumiin. Liity jäseneksi - Jäsenyys kannattaa!

6/2018

09.10.18 | Yritystietoa

Kymenlaakson pk-yrityksissä vahva usko viennin kasvuun ja innovaatioihin – vientikaupan riskit paremmin hallintaan

 

baro2_pieni.jpg

 

Kymenlaaksolaisten pk-vientiyritysten usko kasvuun ja kansainvälistymiseen on edelleen varsin vahvaa. Maakunnan pk-vientiyrityksistä joka viides kertoo olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia, ja lisäksi noin neljännes kertoo kasvavansa mahdollisuuksien mukaan. Tämä selviää Finnveran, Suomen Yrittäjien ja Työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometrista.

Maakunnan yritykset aikovat panostaa vahvasti myös kansainvälistymiseen. Reilu kolmannes pk-vientiyrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan tulevan vuoden aikana. Pk-yritysbarometrin mukaan palveluvienti on nousemassa vahvasti tavaraviennin rinnalle myös Kymenlaaksossa. Tätä selittää osaltaan esimerkiksi peliteollisuuden vahva nousu alueella.

Reippaita panostuksia innovaatioihin ja tuotekehitykseen

Kymenlaakson pk-yritysten kasvuhakuisuus näkyy kansainvälistymisen ohella panostuksissa innovaatioihin, tuotantoon ja tuotekehitykseen. 36 prosenttia Kymenlaakson pk-yrityksistä kertoo kasvattavansa tulevan vuoden aikana satsauksia innovaatioihin ja tuotekehitykseen.

Business Finland rahoitti vuonna 2017 noin 40:ä kymenlaaksolaista yritystä. Myönnetyn innovaatio- ja elinkeinorahoituksen määrä oli yhteensä 3,8 miljoonaa euroa, ja sen lisäksi energiatukea myönnettiin 0,4 miljoonaa. Valtaosa rahoituksesta kohdistui pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

–Useimmat asiakkaistamme hyödynsivät joko innovaatioseteliä tai kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämiseen tarkoitettuja rahoituspalveluitamme. Alueen yritykset käynnistivät myös kunnianhimoisia tutkimus- ja kehittämishankkeita, sanoo palvelujohtaja Kari Komulainen Business Finlandista.

Muutoksia ja mahdollisuuksia Venäjällä

Kysymyksiä liittyy paljon muun muassa Venäjän-markkinoihin.

–On hyvä uutinen, että vienti monipuolistuu ja että kansainvälistymisessä nähdään kasvun mahdollisuuksia. Pk-barometrin mukaan Kymenlaakson pk-vientiyrityksistä valtaosa kertoo tekevänsä vientikauppaa laskua vastaan ilman luottovakuutusta, eli käytännössä yritykset ottavat itse kokonaan riskin siitä, saavatko ne myös maksun kaupasta. Haluamme herätellä pk-yrityksiä pohtimaan vientikaupan riskejä neuvonnalla sekä lisätä rahoitusosaamista ja tietoa luottoriskeiltä suojautumisesta, luottovakuutuksista, riskinhallintatavoista ja siitä, miten rahoituksella voi parantaa kilpailukykyään kilpailluilla markkinoilla, sanoo Finnveran aluejohtaja Markus Laakkonen.

–Venäjän liiketoimintaympäristössä tapahtuu nyt paljon muutoksia. Keskeinen tehtävämme on auttaa yrityksiä tunnistamaan markkinoiden muutokset ja reagoimaan niihin. Uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille tarjoavat muun muassa metsäsektori, teollisuuden tuottavuuden nostaminen ja jätehuollon hankkeiden käynnistyminen. Älykäs kaupunki on myös kokonaisuus, joka kiinnostaa erityisesti Moskovassa ja Pietarissa, sanoo toimitusjohtaja Jaana Rekolainen Suomalais-Venäläisestä kauppakamarista.

–Ulkoministeriön globaali ulkomaanverkko auttaa varsinkin mahdollisten viennin esteiden ja ongelmien taklaamisessa, antaa yrityksille analyyttistä tietoa kohdemaasta ja auttaa monin eri tavoin yrityksen verkottumisessa ja kontakteissa kohdemarkkinalla, muistuttaa vientisuurlähettiläs Juha Markkanen ulkoministeriöstä.

Vienti ja kansainvälistyminen esillä kiertueella

Kasvun, kansainvälistymisen ja rahoituksen mahdollisuuksista puhutaan keskiviikkona 10.10. Kotkassa Kasvuun-tapahtumassa, joka on osa Team Finland -kiertuetta. Tilaisuudessa on asiantuntijapuheenvuoroja, tietoa kansainvälistymispalveluista, yritystarinoita ja muun muassa katsaus Venäjän-kauppaan.

Tapahtuman järjestävät Business Finland, Finnvera, UM, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Handelsbanken, Kymen Yrittäjät, Kymenlaakson kauppakamari, Suomalais-Venäläinen kauppakamari - SVKK ja Cursor Oy, Finnhub ry, Logistiikka- ja Digiverstas.

Linkki ohjelmaan: http://www.kymenlaaksonkauppakamari.fi/tapahtumat/tapahtumat-muut-tilaisuudet/2018/10/kasvuun-10-10

Lisätiedot:

http://www.tiimitavattavissa.fi/team-finland-roadshow-2018-kotka-tiimitavattavissa

 

Kari Komulainen, palvelujohtaja, Business Finland, kari.komulainen@businessfinland.fi

Markus Laakkonen, aluejohtaja, Finnvera, 029 460 2110, markus.laakkonen@finnvera.fi

Juha Markkanen, vientisuurlähettiläs, ulkoministeriö, 050 3271 314, juha.markkanen@formin.fi

Jaana Rekolainen, toimitusjohtaja, Suomalais-Venäläinen kauppakamari, 0400 45 77 43, etunimi.sukunimo@svkk.fi

 

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät Pk-yritysbarometrin yhteistyössä kaksi kertaa vuodessa. Syksyn 2018 barometri perustuu yli 4 600 pk-yrityksen vastauksiin eri puolilta Suomea. Vastaajista kansainvälisillä markkinoilla toimii reilut 1 000 yritystä. Barometriin vastasi 27 kymenlaaksolaisyritystä, jotka ilmoittivat harjoittavansa ensisijaisesti kansainvälistä liiketoimintaa. Kymenlaakson osalta vastaajamäärä on alhainen, mutta vastauksista voi tehdä suuntaa-antavia johtopäätöksiä.