Kauppakamarin jäsenenä saat monipuoliset koulutukset, klubit, ammattikirjat ja tietopalvelut jäsenetuhintaan. Lisäksi voit hyödyntää maksutta neuvontapalveluitamme sekä osallistua maksuttomiin verkostoitumistapahtumiin. Liity jäseneksi - Jäsenyys kannattaa!

7/2017

30.11.17 | Pääkirjoitus

Oppia ja ideoita Kööpenhaminasta

WP_20171109_011.jpg

Kauppakamariosaston hallitus lähti Tanskaan opintomatkalle hakemaan uusia ideoita ja näkökulmia Kouvolan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan kehittämiseksi. Kaksi pitkää päivää ja monia tutustumiskohteita täyttivät matkalle asetetut tavoitteet. Matkatehtävänä oli miettiä, miten kauppakamariosasto voi osaltaan rohkaista yrityksiä kasvuun.

Ensimmäinen tutustumiskohde oli Bella Center -messu- ja kongressikeskus.

Tavoitteena oli saada näkemys toiminnoista tulevan Kouvolan tapahtumakeskuksen näkövinkkelistä. Michael D. Andersen piti monipuolisen esityksen ja kierrätti meidät tutustumassa laajaan messualueeseen, konferenssitiloihin, yritysten esittelytiloihin, hotelliin ja ravintoloihin. Paljon on asioita otettava suunnittelussa huomioon. Mitä Bella Centerissä olisi voitu tehdä paremmin - mieleen jäivät nämä yksityiskohdat: valaistus ja sen muunneltavuus, riittävästi tilaa asiakkaiden matkatavaroille ja päällysvaatteille.

 

WP_20171109_044.jpg
Tanskan kauppakamarissa kuulimme tarkan selvityksen kauppakamarin organisoinnista, tehtävistä ja onnistumisista. Isäntänämme oli johtaja Jesper Juul Jensen. Tanskassa on yksi kauppakamari, jolla on toimintaa neljällä paikkakunnalla, jäseniä ovat lähinnä palveluyritykset. Kauppakamari on siellä myös työmarkkinaosapuoli, muuten palvelut olivat meille tuttuja (ulkomaankaupan asiakirjoja, koulutuksia, verkostoitumistilaisuuksia).

 

WP_20171110_008.jpg
Suomen suurlähetystössä ministerineuvos, edustuston päällikön sijainen Kirsti Pohjankukka piti meille katsauksen Tanskan ajankohtaisesta politiikasta ja taloudesta. Maassa on vähemmistöhallitusten perinne ja maahanmuutto vahva poliittinen kysymys. Pakolaiskriisi vaikeutti Ruotsin ja Tanskan välistä taloutta, koska rajatarkastukset hidastavat liikkumista. Tanskan talous on nyt kasvussa ja Kööpenhaminaan muuttaa paljon väkeä. Metro- ja asuntoinvestoinnit ovat suuria. Tanskasta tuodaan Suomeen enemmän tuotteita kuin Suomesta sinne viedään, mahdollisuuksia olisi viedä tuotteita ja palveluja investointikohteisiin ja myös suomalainen design otetaan siellä hyvin vastaan. Tanskassa kehitetään nyt vahvasti terveysteknologiaa, tavoitteena vähentää huomattavasti sairaalassa viipymisaikaa.

Senior Advisor Terhi Rasmussen Finprolta kertoi, millaisia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille on YK:n kansainvälisissä hankinnoissa. Nyt Suomen osuus on vain 0,06% YK:n 17,6 miljardin kokonaishankinnoissa. Kööpenhaminassa on monta YK:n isoa hankintaorganisaatiota. Ainakin ICT, cleantech, terveys ja koulutus ovat aloja, joissa suomalaiset voisivat lisätä myyntiään. Toimitusvarmuus on YK:n tärkeä ostokriteeri, joten näyttöä toimituksista pitää olla.

Terhi Rasmussen ehdotti, että toiminta kannattaa aloittaa yhteistyössä jo nyt YK:lle toimittavan yrityksen kanssa. Vuositilastoista näkyy kuka, mitä ja millä hinnalla on myynyt. Normaalit julkisten hankintojen säännöt pätevät eli esitellä saa valmistelun aikana, mutta ei enää kun tarjouspyyntö on jätetty. Muutama tärkeä tietolähde: United Nations Global Marketplace, UNOPS Possibilities Portal, Unicef Innovation ja https://www.marketopportunities.fi/

 

WP_20171110_026.jpg
Hugo Boss Norden oli viimeinen yhteinen tutustumiskohde. Mielenkiintoista oli kuulla yrityksen brändistrategiasta ja jakelutiepäätöksistä sekä siitä, miten eri Pohjoismaat eroavat vaatehankinnoissa. Suomalaiset tunnetusti ovat harkitsevia ostajia. Eri brändien seuraavien kauden mallistojen tutkiminen päätti tuon vierailun – oranssi on tulossa vahvasti!

Vielä matkatehtävään: yritysten kasvu on alueen kehittymisen avain ja siihen rohkaiseminen meidän kaikkien asia. Kauppakamari on yksi tärkeä linkki mahdollisuuksien tiedottamisessa. Pk-yrityksille ELY-keskus tarjoaa Kasvu -kehittämispalvelua ja Tekes Innovaatioseteliä, joiden tuella on mahdollista käynnistää suunnittelu. Pankit ovat kehittäneet joukkorahoituspalveluja, joten uusia mahdollisuuksia on myös rahan hankintaan. Suurten yritysten alihankinnat ja kumppanuudet ovat tietenkin tärkeä osa alueemme elinkeinoelämää, sieltäkin löytyy kasvupotentiaalia.

 

Haastamme kaikki kauppakamarin jäsenet kasvutalkoisiin!

 

Marja-Leena Joukainen
Kouvolan seudun kauppakamariosaston varapuheenjohtaja