4/2017

“Uusi Pohjola”, eli Pohjoismaat ja Baltia, voi muodostua merkittäväksi taloudelliseksi ja poliittiseksi voimaksi Brexitin jälkeisessä EU:ssa, kirjoittaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.

Rytminmuutos-seminaari keräsi Kouvolan Vaakunan salin täyteen kuulemaan, minkälaisia muutoksia yhteiskunnassa on meneillään ja miten megatrendit vaikuttavat niin yksityishenkilöihin kuin yrityksiin.

Rytminmuutos -tapahtumassa julkistettiin aloitteleville, innovatiivisille tuoteideoille suunnatun Kiihdyttämö Kouvolan voittaja. Kilpailun ensimmäisenä palkittiin iittiläissyntyinen Elina Laaksonen.Kauppakamari palkitsi voittajan hallitustyöskentelyyn valmentavalla HHJ-kurssilla.

Yritysten kokoontumiset Kouvolassa järjestettävien Asuntomessujen osalta jatkuivat toukokuussa. Kolme eri työryhmää kokoontuivat ideoimaan, miten yritysten osallistumista ja markkinointia toteutetaan sekä jo etukäteen että tapahtuma-aikana

Toukokuussa ensimmäiset 140 nuorta pääsi seuraamaan johtajien työpäivää Tuhat nuorta johtajaa -kampanjassa. Kymenlaakson tapahtumapäivä on 17.11. ja alueen johtajien ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Osallistuvat johtajat ja yritykset saavat julkisuutta kauppakamarin julkaisuissa. 

Kevään HHJ-tutkintotilaisuus pidettiin Tampereella 25.4.2017. Tutkinnon suoritti hyväksytysti 249 henkilöä, joista 12 oli Kymenlaaksosta.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu isännöi logistiikkavaliokunnan toukokuun kokousta Logistiikkaverstaalla. Asiantuntija Kaisa Saario Keskuskauppakamarista esitteli Keskuskauppakamarin liikennevaliokunnan vaikuttamissuunnitelman 2017-2018.  

Kevään koulutuspalautteissa suosituimmiksi aiheiksi nousivat esimiestyöskentelyyn, PowerPointin käyttöön sekä tilinpäätökseen liittyvät koulutukset.

Nuorkauppakamari ja kauppakamari tiivistävät yhteistyötään Kaakkois-Suomen alueella. JC-valiokuntaan tuli enemmän jäsenhakemuksia kuin oli vapaita paikkoja.

Made by Finland -seminaarissa pohditaan kaakkoissuomalaisen elinkeinoelämän vahvuuksia ja työn tulevaisuutta. Mukana muun muassa työministeri Jari Lindström ja André Noël Chaker.

Yksityinen sektori työllistää Suomen 1,7 miljoonaa henkilöä. Kauppakamarin Yritykset Suomen rakentajina -sivusto tuo viikottain esille faktoja ja infografiikkaa elinkeino- ja yrityselämästä.

Kolmasosa startupeista toimii tietointensitiivisillä palvelualoilla ja yksityiset bisnesenkelit sijoittivat vuonna 2016 ennätykselliset 53 miljoonaa euroa startupeihin. Nämä faktat ja monta muuta selviävät kauppakamarin tuottamasta Yritykset Suomen rakentajina -sivustolta.

Suomalaiset yritykset menestyvät Venäjällä. Lähde sinäkin syksyllä kartoittamaan mahdollisuuksia ja luomaan uusia bisneskontakteja kanssamme.

Ilmoita yrityksesi pian mukaan tapahtumaan. SVKK:n jäsenyritykset saavat 25% alennuksen tapahtuman osallistumishinnasta 16.6. saakka.

Tekesin innovaatioseteli on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka haluavat käynnistää innovaatiotoiminnan.

Suomi sai vuonna 2016 Euroopan investointipankin rahoitusta enemmän kuin muut Pohjoismaat. Pk-yrityksillä on mahdollista hakea Euroopan Investointirahaston riskinjakotakausta OPn kautta.

Kauppakamarin toimittama kansainvälisten asioiden kooste talous-, yritys- ja elinkeinoelämän keskeisistä tapahtumista ja muutoksista.

Hallituksen puoliväliriihessä linjattiin yleisiä periaatteita niin sanottujen nollatuntisopimusten käytölle. Kyse on työsopimuksesta, jossa työntekijän työaika on sovittu vaihtelevaksi, esimerkiksi 0-40 tuntia viikossa. Hallitus valmistelee lakimuutoksia, joilla säänneltäisiin vaihtelevan työajan sopimusten käyttöä ja niihin liittyviä työsuhteen ehtoja. 

Kauppakamarin verkkonäkyvyys muuttui toukokuussa entistä modernimmaksi ja raikkaammaksi uusien nettisivujen kautta.

Haminalainen Rakennuspartio Oy huomioi työntekijöitänsä. Toukokuussa peräti 30 pitkäaikaista työntekijää palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä.

Teollisuusvaliokunta vieraili Kouvolan Lakritsissa, kaupan ja palvelujen valiokunta puolestaan kokousti saunassa. 

Pitchaus eli yrityksen tuotteen, palvelun tai idean myyminen nopeasti esitellen on rantautunut Suomeen kansainvälisten seminaarien mukana. Kesäkuun Rytminmuutos-pitchauksissa nähtiin yhteistyökumppanien pitchauksia live-esityksinä tai videoilla höystettyinä.

Vuorossaan 19. Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssi saatiin päätökseen kesäkuussa. Stora Enso Sunilassa pidetty kurssi sai kokonaisuutena jälleen kerran erittäin hyvät arviot. Yleisarvosanaksi tuli 4,4 ja kurssin suositteluarvosanaksi peräti 4,7.

Suoritetun HHJ-kurssin jälkeen osallistujilla on mahdollisuus suorittaa HHJ-tutkinto, joka mittaa yleisellä tasolla hallitustyöskentelyosaamista. HHJ-tutkinnon hyväksytysti suorittanut on oikeutettu käyttämään HHJ-nimikettä.