Kauppakamarin jäsenenä saat monipuoliset koulutukset, klubit, ammattikirjat ja tietopalvelut jäsenetuhintaan. Lisäksi voit hyödyntää maksutta neuvontapalveluitamme sekä osallistua maksuttomiin verkostoitumistapahtumiin. Liity jäseneksi - Jäsenyys kannattaa!

1/2017

02.02.17 | Kauppakamariasiaa

95-vuotiaalle Veli O. Klamille kauppakamarin ansioristi


Jouko Lehtoranta luovutti Kauppakamarin ansioristin rakennusneuvos Veli O. Klamille tämän 95-vuotis syntymäpäivillä

Rakennusneuvos Veli O. Klamille luovutettiin Kauppakamarin ansioristi tämän 95-vuotis syntymäpäivänä 27.12.2016.

Rakennusneuvos Veli O. Klami on rakentanut Suomea 80 vuotta aikaansa ja vaivojaan säästelemättä. Klami perusti oman rakennusliikkeen Oy Rakennuspartion 21.2.1958 ja on ollut itse yrityksen toiminnassa mukana 92-vuotiaaksi asti, yhteensä 80 vuotta. Perheyrityksen toiminnassa on tällä hetkellä mukana jo neljäs sukupolvi.

Kansainvälisellä rakennusliikkeellä on ollut kohteita 12 eri maassa Dar es Salaamista Murmanskiin. Työntekijöitä yrityksellä on 148 ja liikevaihto 30 miljoonaa euroa. Toimipaikat sijaitsevat kotikaupungissa Haminassa sekä Helsingissä. Oy Rakennuspartiosta on Veli O. Klamin ohjaamana kehittynyt yksi Suomen tehokkaimmista ja suurimmista teollisuus- ja korjausrakentajista. Yritys on saanut toiminnastaan useita valtakunnallisia ja alueellisia palkintoja liittyen mm. laatuun, koulutukseen ja työturvallisuuteen.

Tarina alkoi Klamilasta

Klamin suvussa on tehnyt rakennustöitä ammatikseen jo kuusi sukupolvea. Vuonna 1921 syntynyt Veli lähti töihin isänsä Ewald Klamin apuriksi jo kolmentoista vuoden ikäisenä. Isä oli Puolustuslaitoksen palveluksessa ja työmatka kulki kotoa Klamilasta Kannakselle, Sakkolaan. Myös Velin isoisä Taneli oli taitava kirvesmies ja rakentaja. Hän oli mukana rakennustöissä Haminassa 1800-luvun lopulla Konstantin Aladinin kaupunkikartanoa rakennettaessa. Rakennus on nykyisin Klamin suvun omistuksessa ja nimetty esi-isä Tanelin mukaan "Tanelinkulmaksi". Tämän rakennuksen korjaus- ja seneeraustöistä saatiin arvokasta kokemusta ja innostusta korjausrakentamiseen, joka myöhemmin on osoittautunut erittäin suureksi osaksi yrityksen toimintaa.

Talvisota keskeytti kauppakoulun

Isän työn perässä perhe muutti 1930-luvulla Jyväskylään, jossa Veli innostui konttoritöistä ja lähti Viipuriin kauppakouluun ryhtyäkseen liikealalle. Tämän keskeytti kuitenkin 1939 alkanut sota, joka vei nuoren miehen elämästä viisi vuotta. Velin luonteenpiirteitä kuvastaa sekin, että hiljaisen asemasotavaiheen aikana kun ei juuri ollut tekemistä, niin hän ei malttanut olla jouten, vaan kaverinsa kanssa rakensivat auton. Osat löytyivät lähimaastossa olevalta vanhalta mottialueelta, jossa oli paljon tuhottuja vihollisen kulkuneuvoja.

Pioneerijoukoissa hän tutustui mm. useisiin rakennusmestareihin. Siellä saamansa kiinnostuksen ja kenties perintötekijöidenkin vaikutuksesta hän hakeutui sodan päätyttyä Helsingin tekniseen kouluun ja valmistui talonrakennusmestariksi 1946 jouluksi. Koulunsa hän kävi jo perheellisenä miehenä mentyään naimisiin Helena Lapin kanssa vuoden 1944 lopussa. Tästä avioliitosta ovat pojat Juha, Markku ja Timo. Nuori rakennusmestari toimi työnjohtajana ja sittemmin vastaavana mestarina eri yritysten työmailla 1953 kevääseen saakka.

Virolahden kellotapuli ratkaisevassa roolissa

Pari vuotta meni sitten kaverin kanssa perustetun kuljetusliikkeen parissa välillä Helsinki- Lappeenranta. Tämä ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta ja niinpä Veli palasi takaisin rakennusalalle toimien vastaavana mestarina talonrakennus-ja liukuvalutöissä. Samalla hän aloitti myös oman urakoinnin yhteistoiminnassa rakennusmestari Yrjö Torvisen kanssa.

Merkittävä käänne Veli Klamin elämässä tapahtui vuonna 1958, jolloin Virolahden seurakunta rakennutti salaman sytyttäneessä tulipalossa tuhoutuneen kellotapulin tilalle uuden. Veli jätti tarjouksen ja sai työn tehtäväkseen. Samalla hän perusti rakentamista varten yrityksen, Oy Rakennuspartion, joka onkin sitten jatkanut suvun rakennusperinteitä hyvin menestyneenä perheyhtiönä näihin päiviin saakka.

Nyt perheyhtiön toiminnassa on mukana jo neljäs sukupolvi. Pitkän toiminnan perusta on vankassa osaamisessa ja luotettavassa rakentamisessa. Oy Rakennuspartio on yksi Suomen tehokkaimmista ja suurimmista teollisuus- ja korjausrakentajista. Toimipaikat yrityksellä on Helsingissä ja Haminassa. Yritys on saanut toiminnastaan useita valtakunnallisia ja alueellisia palkintoja liittyen mm. laatuun, koulutukseen ja työturvallisuuteen.

Kotimaisten kohteiden lisäksi Veli 0. Klamin perustama yritys on osallistunut kotimaisten kohteiden lisäksi useisiin vaativiin saneerausprojekteihin myös ulkomailla. Darres salamista Muurmanskiin  kahdessatoista maassa.

Kulttuurin ystävänä Klami on kiinnostunut teatterista, konserteista ja oopperasta. Hän vieraili usein Neuvosto-Eestin pääkaupungissa Tallinnassa ja tutustui siellä moniin tunnettuihin taiteilijoihin ja kulttuurivaikuttajiin. Siellä ovat syntyneet vuosikymmeniä kestäneet hyvät suhteet Tallinnan teatteri-  ja musiikkielämään. Tästä syystä presidentti Lennart Meri myönsi hänelle Maarajamaan ristin vuonna 2000. Maarajamaa on Viron alkuperäinen nimi. Sieltä sai alkunsa myös hänen toinen avioliittonsa Estonia-teatterin laulaja Kiira Kikerpuun kanssa.

Klami-suvun historiasta Veli Klami on ollut hyvin aktiivisesti kiinnostunut  jo 60-luvulta lähtien ja on ollut siitä asti sukuneuvoston jäsen. Nykyisin hän on Klami-suvun patriarkka.

Oy Rakennuspartiossa Veli lopetti päivittäiset työt täytettyään 92 vuotta ja käytyään 80 vuotta päivittäisessä työssä. Nykyisin hän kuitenkin hoitaa vielä suvun omistuksessa olevan As. Oy Tanelinkulman hallituksen puheenjohtajan tehtävät.

Historiikkiteksti: Juha Klami